fbpx

Hova, hányszor és miért költözködik a magyar? Gyakran ismételt kérdés ez, amit időről időre felteszünk.

De vajon mi a válasz? Derítse ki cikkünkből!

 

A Flatco Real Estate Kft. 2021 májusában közölte az MTI-vel annak a reprezentatív felmérésnek az eredményét, amelyben 1100 főtől kérdezték meg többek között azt, milyen okokból költöznének el jelenlegi lakhelyükről. A felmérésből kiderült, hogy a 18-39 év közöttiek 47 %-a, valamint a teljes felnőtt lakosság 30 %-a változtatna lakóhelyet az országon belül a jobb munkalehetőség reményében vagy magánéleti okok miatt. A Flatco arról is tájékoztatott, hogy a magyar lakosság 86%-a családi vagy saját tulajdonú ingatlanban lakik, ami a lakosság röghöz kötését is jelenti. Utóbbi tényt Valkó Dávid is megerősíti a Pénzcentrumnak, aki arról beszél, hogy a magyarok átlagosan 4-5 alkalommal adnak el lakást

A Trendwalker idén nyáron közzétett Mobilitási Indexében 2000 munkavállaló körében végzett felmérést, amelyből kiderült, hogy a munkavállalók 35 %-a hajlandó lenne az országon belüli lakóhelyváltásra, ha az jobb munkalehetőséggel jár.

2020-ban Magyarországon 566 ezer embernek lett új lakcíme, ez 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. 300 ezren ideiglenesen jelentkeztek be valahova, 260 ezren viszont lakóhelyet váltottak – többek között ez is kiderül a 24.hu részletes elemzéséből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készítettek el. A cikkből kiderül, hogy Budapest lakossága 26 ezer fővel csökkent, ugyanis 84 ezer ember hagyta el, jellemzően a Balaton környékére vagy Pest megyébe. A fővárosba 64 ezer ember költözött, legnagyobb arányban az Észak-Alföldről.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy az ország két legkedveltebb pontja a Balaton környéke és Pest megye lett, előbbi népszerűségéért a járványügyi korlátozások is felelősek, utóbbit Budapest közelsége és az agglomeráció infrastruktúrája miatt választják. A költözési hajlandóság 2020-ban egyébként alacsonyabb volt a 2019-esnél, az elmúlt évek adatai alapján a legnagyobb hajlandóságot a 40-59 év közöttiek, a legkisebbet a 60 év felettiek mutatják, ha pedig az országrészeket vizsgáljuk, a legtöbben a déli országrészekből döntenek a lakóhelyváltás mellett.

A felmérésekből és a statisztikai adatokból két dologra lehet következtetni: a vidéki kisvárosokból és falvakból jellemzően nagyobb városokba, illetve az agglomerációba költöznek a jobb munkalehetőség, oktatás, szórakozás reményében, a fővárosiak azonban nagy arányban döntenek a vidéki élet mellett, amely részben a koronavírus következménye.

Ön is költözne?

Gépek és bútorok szállítása

Gépek és bútorok szállítása

         Mindenki másképp áll neki egy felújításnak. Van ahol ,,csak" egy tisztasági festés kell, van ahol ablakcsere, bútorcsere, falak bontása.       Gépek és bútorok elszállítása A munka mélységétől függően célszerű eldönteni, hogy mi...