fbpx

Hova, hányszor és miért költözködik a magyar? Gyakran ismételt kérdés ez, amit időről időre felteszünk.

De vajon mi a válasz? Derítse ki cikkünkből!

 

A Flatco Real Estate Kft. 2021 májusában közölte az MTI-vel annak a reprezentatív felmérésnek az eredményét, amelyben 1100 főtől kérdezték meg többek között azt, milyen okokból költöznének el jelenlegi lakhelyükről. A felmérésből kiderült, hogy a 18-39 év közöttiek 47 %-a, valamint a teljes felnőtt lakosság 30 %-a változtatna lakóhelyet az országon belül a jobb munkalehetőség reményében vagy magánéleti okok miatt. A Flatco arról is tájékoztatott, hogy a magyar lakosság 86%-a családi vagy saját tulajdonú ingatlanban lakik, ami a lakosság röghöz kötését is jelenti. Utóbbi tényt Valkó Dávid is megerősíti a Pénzcentrumnak, aki arról beszél, hogy a magyarok átlagosan 4-5 alkalommal adnak el lakást

A Trendwalker idén nyáron közzétett Mobilitási Indexében 2000 munkavállaló körében végzett felmérést, amelyből kiderült, hogy a munkavállalók 35 %-a hajlandó lenne az országon belüli lakóhelyváltásra, ha az jobb munkalehetőséggel jár.

2020-ban Magyarországon 566 ezer embernek lett új lakcíme, ez 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. 300 ezren ideiglenesen jelentkeztek be valahova, 260 ezren viszont lakóhelyet váltottak – többek között ez is kiderül a 24.hu részletes elemzéséből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készítettek el. A cikkből kiderül, hogy Budapest lakossága 26 ezer fővel csökkent, ugyanis 84 ezer ember hagyta el, jellemzően a Balaton környékére vagy Pest megyébe. A fővárosba 64 ezer ember költözött, legnagyobb arányban az Észak-Alföldről.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy az ország két legkedveltebb pontja a Balaton környéke és Pest megye lett, előbbi népszerűségéért a járványügyi korlátozások is felelősek, utóbbit Budapest közelsége és az agglomeráció infrastruktúrája miatt választják. A költözési hajlandóság 2020-ban egyébként alacsonyabb volt a 2019-esnél, az elmúlt évek adatai alapján a legnagyobb hajlandóságot a 40-59 év közöttiek, a legkisebbet a 60 év felettiek mutatják, ha pedig az országrészeket vizsgáljuk, a legtöbben a déli országrészekből döntenek a lakóhelyváltás mellett.

A felmérésekből és a statisztikai adatokból két dologra lehet következtetni: a vidéki kisvárosokból és falvakból jellemzően nagyobb városokba, illetve az agglomerációba költöznek a jobb munkalehetőség, oktatás, szórakozás reményében, a fővárosiak azonban nagy arányban döntenek a vidéki élet mellett, amely részben a koronavírus következménye.

Ön is költözne?

Vidéki költöztetés

Vidéki költöztetés

Új otthona az ország túlsó felén van? Olyan költöztető céget keres, amelynek nem jelent gondot a távolság és a gyors kivitelezés? A Bartus Team a legjobb választás! Egy költözésnek számos oka lehet. A járvány miatt rengetegen váltanak lakóhelyet, néhányan azért, mert...